Skip to content ↓

Лия Кузмова, UWC Costa Rica

Лия Кузмова е ученичка в 32 училище “Св. Климент Охридски”, национален шампион по фигурно пързаляне, доброволец и учител на бъдещи спортисти. А последната титла, която можем да добавим в дългия списък, е стипендиант в UWC Costa Rica 2021 - 2023 г.

 

UWC Costa Rica е една от най-екзотичните дестинации на UWC. Кое те вдъхнови и впечатли, че да избереш него?

Много се впечатлих от начина, по който се преподава в точно този колеж - чрез преживяване и практика, а не само чрез четене на учебници. Също така Коста Рика е уникално място, в което можеш да видиш как една държава реално се справя с климатичната криза. Локацията на колежа е в контраст със средата, в която съм израснала, това ще бъде едно от най - големите ми предизвикателства, заради латинската култура, с която не съм имала допир преди, но се радвам, че ще имам възможността да я опозная.

Как приемаш разстоянието между дома и колежа? Смяташ ли, че това е пречка, или напротив - възможност? 

От много малка пътувам из Европа покрай международните състезания и спортните лагери, на които съм била, и затова пътуването не ме плаши, а напротив - това е вълнение - за новата страна, с която ще се запозная и невероятните хората, които ще срещна в колежа. 

Как реагираха родителите ти, когато разбраха, че ще пътуваш за Централна Америка само след няколко месеца?

Родителите ми бяха изненадани от дестинацията, но много щастличи, че получих уникалната възможност да уча в Колежите. Много се радвам, че съм изтеглила от лотарията родители, които ме подкрепят във всяко мое начинание. Единственият спор, който се разгоря между тях, беше Коста Рика срещу Есватини, който майка ми спечели с 1:0.

Какво избра да изучаваш в Costa Rica? 

От едва 2 години се занимавам активно с изобразително изкуство, но тъй като полагам много усилия да се развивам в тази сфера, а освен това рисуването ми действа релаксиращо, се чувствам уверена да взема предмета Visual Arts на високо ниво. А в последните месеци започнах да се интересувам от хуманитарни науки, в частност социология, политология и икономика, така реших да взема Global Politics също на високо ниво, тъй като синтезира интересите ми в социалните науки. Езиците, които избрах, са English Language and Literature на високо ниво, тъй като разбрах каква е учебната програма от бивши ученици и прецених, че това ще бъде едно интересно предизвикателство. Вторият език, който ще уча, е Испански AB initio (начално ниво), който за мен е нов език, а също така това е местният в Коста Рика. На ниско ниво ще взема предмета Environmental Systems and Societies, защото се интересувам от климатичната криза и глобалното затопляне. И отново на ниско ниво ще взема приложна математика (Mathematics Applications and Interpretation). 

Има ли мероприятие/ фестивал / честване/ традиция в колежа, в което нямаш търпение да се включиш?

Вече мислено съм се разделила с дългата си коса, тъй като нямам търпение да участвам в Bald 4 a Cause. Освен това конкретно за моя колеж разбрах, че има много тайни традиции и ритуали, които се предават между учениците и нямам търпение да участвам в тях. 

Спортът е осезаема част от твоето ежедневие досега. Как ще компенсираш необходимостта да си на ледената пързалка, на скалите или във вълните?

Повечето хора свързват спорта само с физическото натоварване, но за мен фигурното пързаляне беше начин на себеизразяване, постоянно развитие и достигане до най-доброто, на което съм способна. Сега, когато не се занимавам с професионален спорт, аз ще продължа да се предизвиквам и да се развивам в други сфери. Все повече се интересувам от хуманитарни науки, изкуства и политика, както и от сърф. И съм сигурна, че с вълните в Коста Рика ще си станем приятели. :)

Какво следва в академичен план след завършване на колежа?

Вълнувам се от работата на Общността на Обединените Нации (UN) и от посоката, в която се развива съвременното общество в контекста на климатичните проблеми. Но двете ми години в UWC ще ми покажат по-ясно в коя сфера са моите най-големи интерес и сила.