Skip to content ↓

​​​​​​​

В турбулентния свят на 21-ви век целите на КОС са също толкова актуални днес, колкото и през 1962 г. – а може би и повече!

КОС са основани през 1962, когато Атлантическият колеж в Южен Уейлс, Обединеното Кралство приема първите си студенти. В период, когато Студената война е в пика си, основната цел е била да се съберат млади хора от различни нации, които да действат като носители на мир чрез образование, базирано на споделено обучение, сътрудничество и разбирателство.

Образователната концепция на КОС е основана на идеите на немския образовател Курт Хан – един от основателите на движението КОС. Хан е вярвал, че училището трябва да подготвя възпитаниците си за живота, не просто за следващата степен образование. Образованието трябва да помага на учениците да развият устойчивост и способността да приемат както загубата, така и успеха.

Основаването на движението на КОС през 1962г. е кулминацията на образователния стремеж на Хан. Хан е пионер в образователната дейност – някои от по ранните му инициативи включват Салемското училище в Германия и Outward Bound. По-късно в кариерата си, през 1958г., Хан присъства на конференция на колежа на НАТО и е вдъхновен от сътрудничеството между бивши противници във Втората Световна война, на което е свидетел. Според него ако успеем да образоваме младежите по целия свят, бихме могли да предотвратим бъдещи конфликти. От вярата на Хан, че силата на образованието може да промени света, се ражда и движението на КОС с мисията да изгради образованието като сила, която обединява хора, нации и култури за едно мирно и устойчиво бъдеще. 

Оттогава КОС се е заело с отговорността да предоставя на възпитаниците си предизвикателен и животопроменящ образователен опит, който би ги вдъхновил да се превърнат в преносители на позитивната промяна – да създадат едно по-мирно и устойчиво бъдеще.
 

Page 1

Хронология

UWC Today

18


18 училища в цял свят

>150


Националните ни комитети ни прдставляват в повече от 150 държави

60,000


Повече от 60 000 възпитаници са били част от една от институциите на КОС или са участвали в кратките образователни програми на КОС.