Skip to content ↓

Илия Илиев, UWC Li Po Chun

Илия Илиев е ученик в Езикова гимназия “Христо Ботев”, 11 клас, в гр. Кърджали. Участва в селекция 2021 г. на UWC Bulgaria и веднага впечатлява комитета със своите креативност, идейност и споделеност на мисиите на UWC.  

 

“Училището е важно, но вярвам, че извънкласните дейности могат да бъдат още по-важни.”. С това всъщност започваш своята апликация. Какви бяха извънкласните ти дейности в Кърджали и какви мислиш , че ще бъдат в Хонг Конг? 

Училището ни учи на сухата материя, а извънкласните дейности ни учат как да я прилагаме в реалния живот. Бях част от младежки радиоклуб в града, във фотоклуб, експериментирах с театър на английски език, но една най-близките до сърцето ми извънкласни дейности, с които се занимавах, беше отборът по речи и дебати на училището, където усъвършенствах комуникативните си умения и създадох едни от най-близките си приятелства, докато се учех да говоря свободно пред хора. Хонконг ще ми предостави интересни, изключително нетипични за България дори, извънкласни дейности. Това, което определено предизвиква интерес в мен, е  "Изследване на корали" - гмуркаш се и разглеждаш местните коралови рифове, като документираш състоянието им за организация, която се бори да ги опазва. Друга извънкласна дейност, върху която съм се спрял, е клубът по програмиране. Нямам търпение да разбера какви други възможности крият училището и градът и нямам търпение да изляза от зоната си на комфорт.

Как UWC Li PO Chun успя да те спечели? С какво те впечатли?

Бях разгледал азиатските колежи, но ми се струваха далечни и изключително недостъпни, затова и се бях ориентирал по-скоро към Европа, към немския колеж. Нещата така се подредиха обаче, че имах възможността да избера Ли По Чун. Това, с което най-много бях впечатлен, бе възможността да уча китайски, докато живея на 30 минути от един от най-големите градове в Азия, но в същото време да виждам плажа през прозореца си и да мога да се насладя на природен парк точно извън колежа. Хонконг е един силно интересен и нетипичен град. Китайската и като цяло азиатската култура ми е интересна, защото е далечна, различна от българската и рядко обсъждана в България.  Ли По Чун също така се слави и като UW колежът с най-добри академични резултати. Определено едно невероятно училище, в един също толкова невероятен регион, които нямам търпение да опозная и да споделя с всички вас.

Кои предмети избра да изучаваш на високо и стандартно ниво?

Една от мотивациите ми да кандидатствам за UWC беше възможността да уча толкова различни и интересни предмети. Засега съм се спрял на Театър на високо ниво, Математика, която намирам за изключително важна, а от хуманитарните науки на този етап - Икономика. На стандартно ниво взимам Английски език и литература, Екология и разбира се Китайски език, възможност, която не бих пропуснал!

В апликацията посочваш Нидерландия като дестинация, на която искаш да посветиш висшето образование. Смяташ ли, че UWC може да промени този структуриран план, или напротив - ще го утвърди?

Избрал съм Нидерландия засега, защото е сравнително достъпна страна за българите. Разбира се, не съм се ограничил до нея и съм готов да се боря и за най-добрите университети в света. Надявам се да успея да кандидатствам за университети и в други страни като САЩ и Великобритания. Определено Li Po Chun ще ми отвори врати, за които дори не съм си и представял. Ще се запозная с хора и ще променя начина си на мислене, следователно и плановете ми за бъдещето. Това, което знам, е, че съм готов да дам всичко от себе си на този етап, а само бъдещето ще покаже колко добре съм се справил.

Макар че искаш да се занимаваш с компютърни науки, спомена за своето желание да създадеш хранителна компания с малко по-различни характеристики. 

Хранителната компания, която се е превърнала в една моя мечта, е наистина по-нестандартна идея, особено за западния свят, защото идеята е да се произвеждат хранителни продукти от насекоми. Аз силно вярвам, че бъдещето на устойчивата храна е именно в насекомите заради нуждата им от сравнително по-малко ресурси от текущите източници на месо, както и от изключителния им хранителен състав.

Една от главните мисии на UWC е да помогне опазването на света като едно годно за живеене място и в бъдеще. Екологията, грижата за природата, са част от идеалите на движението, затова вярвам, че училището определено би ме подкрепило в начинанията ми. Още повече може да ме свърже с хора на моите години, с подобни виждания и интереси.

Употребата на насекоми и като храна не е разглеждана като тема табу в повечето страни в Азия, където е и разположен колежът. UWC определено е крачка в правилната посока и неизменна стъпка от постигането на някои от мечтите и идеите ми, включително и тази с произвеждането на храна от насекоми

В апликацията също пишеш, че “добрата образователна система не се уповава на оценки”. Какво е твоето разбиране за качествено образование и смяташ ли, че ще го откриеш в UWC? 

Оценките са нещо важно, но и изключително субективно за мен. Доброто образование се уповава не на запомняне на информация, а на развиване на умението да анализираме и сортираме такава. Да умеем да я приложим на практика. Да открием това, което наистина ни влече, и да развием социалните си умения. Това са аспекти, които не могат да бъдат оценени просто с буква или цифра. За мен са от изключителна важност, но определено не и за българската образователна система. Възможността да развивам себе си именно по този желан от мен начин бе една от главните причини да кандидатствам и да се боря да уча в Колеж на обединения свят. Разбира се, не искам напълно да пренебрегвам и оценяването по IB програмата, защото все пак това е дипломата, с която ще кандидатствам за университет, но аз мисля, че колежите са едно перфектно място за всеки млад човек, който е готов и има желанието да се развива!

Остава още малко до заминаването ти в Хонг Конг. Коя е първата мисъл, която се поражда, когато си представиш пристигането ти на другия континент? 

Триседмична карантина. Не, шегувам се, разбира се, това, за което си мисля, е за възможностите, които ми предстоят в колежа. Представям си динамичния град на небостъргачите и хората, с които ще живеят две години. Представям си кампуса, който вече нямам търпение да видя на живо. Също нямам търпение да се впусна в хонконгската култура и вече броя дните до началото на приключението на живота ми.

С какво очакваш да се сблъскаш в колежа?

Има три неща, с които очаквам да се сблъскам в колежа:

Първото, от които, е наистина да ми се наложи да уча, страшно много. Както казах, Ли По Чун се слави като най-академичният от колежите на обединения свят и аз искам да поддържам резултатите си на ниво. 

Втория аспект, с който очаквам да се сблъскам, е именно новата за мен югоизточно азиатска култура. Макар да идвам от един сравнително етнически и религиозно разнообразен регион, югоизточно азиатската култура е нещо, с което не съм се сблъсквал, и това за мен ще бъде едно голямо приключение.

Третото, с което очаквам да се сблъскам в колежа, е това да създам едни страхотни приятелства. Както казах, аз съм страшно комуникативен човек и очаквам да изградя връзка с огромна част от съучениците ми.