Skip to content ↓

Даниел Янков, UWC Maastricht

Даниел Янков е ученик във варненската МГ “Петър Берон” и освен че участва в любопитни клубове (като този, който обучава деца как да започнат своя бизнес, когато пораснат), Дани е приет и в клуба на стипендиантите на UWC Bulgaria! Съвсем скоро заминава за UWC Maastricht, междунационалната перла на Нидерландия. 

Нидерландският колеж бе твоят първи избор, посочен в апликацията. Защо реши да избереш точно него?

Основната причина да избера UWC Maastricht е фактът, че локацията на колежа е изключителна. Намира се близо до границата с Белгия и тази с Германия. Освен това по-големият ми брат в момента живее и учи в Нидерландия и така съм една идея по-близо до него. Колежат сам по себе си изглежда уникален, не само като кампус, но и като начин на преподаване. UWC Maastricht е място, което предоставя възможности за пътуване и опознаване на самия град, в който се намира, което е много важно за мен.

Кои предмети избра да изучаваш на високо и стандартно ниво?

На високо ниво съм избрал математика (анализ и подходи), икономика и глобална политика. На стандартно ниво ще изучавам английски език и литература (А), немски език (В) и екологични системи и общества. 

На въпроса “Защо избираш UWC?” посочваш, че “един ученик може да придобие много опит не само в образователен аспект, но и в личен план”. С какво очакваш да се сблъскаш в Нидерландия?

Честно казано, не очаквам някакви големи трудности относно живота ми с другите колежани в UWC Maastricht, обаче съм сигурен, че в началото ще ми е трудно да се адаптирам към начина на преподаване, графиците и многото задачи, които ще трябва да изпълнявам. Сигурен съм, че в тези две години ме очакват много интересни моменти и много нови приятели, които ще ми помогнат да израсна в личен план. Една от основните причини, поради които кандидатсвах за този колеж, е, че не съм напълно сигурен с какво искам да се занимавам, когато завърша, а съм сигурен, че в UWC Maastricht ще открия какво ме влече. 

Смяташ ли, че първото сериозно отделяне от семейството за по-дълъг период от време трудно се понася? Имаш ли някаква стратегия за справяне с носталгията по дома?

В днешно време живеем, използвайки много развити комуникационни средства, затова мисля, че няма да е чак толкова трудно. Напълно съм убеден, че ще съм изключително зает през цялото време и няма да мисля много за това. До момента съм пътувал сам за по-дълги периоди като например месец, в които съм бил без моето семейство и не съм срещал трудности, така че това не ме притеснява.

Има ли определени колежани от определени държави, с които би искал най-вече да се запознаеш в UWC Maastricht?

Аз съм от типа хора, които предпочитат да се запознаят с другите, когато се срещнат а не по телефона, затова няма конкретни хора, с които бих искал да се запозная първо. Отивам в UWC Maastricht с намерението да се запозная с всички, обаче ми е най-интересно да се запозная с хора от други континенти, защото тяхната култура е много по-различна от нашата. 

Как смяташ да оползотвориш свободното време в колежа?

Въпреки че очаквам да нямам много свободно време, се надявам да имам възможност да прекарвам достатъчно време с моите съученици и също така за мен спортът е много важен, така че бих искал да имам време да се занимавам и с това. Също така обичам да пътувам и бих искал да разгледам града, в който се намирам. 

Какво би искал да разгледаш в Нидерландия, ако имаш възможност?

Ако имам възможност, бих отишъл в един от любимите ми градове, а именно Амстердам. Бях в Амстердам със семейството ми преди 3 години и ме впечатли с това колко са красиви сградите и с това колко е жив градът. В Амстердам се намират много известни галерии и други забележителности, които искам да видя отново. 

Преди още да си започнал в UWC, имаш ли визия за след неговото завършване? Какво предстои в академичен план? 

Още от малък съм си мечтал да отида в Съединените щати. На мнение съм, че UWC  ми предоставя перфектна  възможност да продължа образованието си там. За момента искам да се занимавам с икономика и финанси, обаче все още не съм решил на 100%. Сигурен съм, че в UWC Maastricht  ще получа по-добра представа относно това, което ми е интересно.