Skip to content ↓

Весела Георгиева, випуск 2020-2022, Уелс

Vesela GeorgievaВесела Георгиева е ученичка в Американски колеж с редица различни занимания и интереси, с които успя да впечатли Националния комитет на селекцията. Тя е новият ни колежанин в UWC Atlantic, Уелс! 

Запознахме се с твоята активност още с подаването на апликацията ти: математически състезания, бизнес, икономика, дебати, архитектура, човешки ресурси, философия, информационни технологии, доброволческа работа и списъкът продължава. Не е ли по-лесно да се съсредоточиш в една сфера, или обичаш да пристъпваш към нови и взаимно изключващи се начинания?

Определено би било по-лесно да съсредоточа цялата си енергия в една сфера, но за мен е особено интересно да пробвам и нови неща. Не искам прекалено бързо или рано да спра да опитвам, защото със сигурност има дейности, които ще ме заинтригуват по нов начин, а още дори не съм ги открила. Всяко нещо, което съм правила досега, ми е дало много и ми е показало различни страни на света, а и на мен самата. Харесва ми да търся и да съм дейна.

Почти завърши колежа, но въпреки това реши да се включиш в селекцията на UWC. Каква е основната разлика, която виждаш в Американския колеж и Колежи на Обединения Свят? Защо реши да кандидатстваш?

Vesela GeorgievaИстината е, че винаги съм била фен на организацията, но никога не съм смятала, че мога да бъда част от нея. Кандидатстването ми до голяма степен беше случайно, тъй като не очаквах да стигна толкова далеч, но решението да замина - не е. Смятам, че в много аспекти Колежите надскачат стандартите, които Американският колеж е установил за мен - не само в академичен план, а и в този на развитие на социални умения, контакти, среда и т.н. Основна разлика между институциите е, че Колежите са на по-глобално ниво, което ги прави изключителни по един нов начин. Американският колеж определено ми даде много, но мисля, че вече съм готова да направя стъпка напред.

В третия етап на селекцията са съчетани дейности от дебати и академични игри до „построяване“ на сцена по картина. Кое занимание ти хареса най-много?

Третият етап на селекцията беше нещо, което не бях виждала преди. Бях доста приятно изненадана и впечатлена от дейностите. Според мен всичките бяха интересни и ни провокираха да показваме себе си и уменията си по оригинален начин. Може би най-приятно ми беше “построяването” на сцена, защото включваше много активна комуникация със съотборниците ми. Беше ми любопитно да слушам идеите на хората около мен, а и да предлагам нови, в ситуации, които съвсем скоро ще се превърнат в ежедневие.

След завършване си строго убедена, че ще продължиш висшето си образование с бизнес специалност – защо именно на тази сфера се спря от всички гореспоменати?

Vesela GeorgievaНе мога да кажа, че съм абсолютно строго убедена в това, тъй като оставям място и за тепърва настъпващите промени в живота си. Засега тази насока ме е грабнала най-много от нещата, които съм опитвала да правя. Разбира се, никой не може да “работи” бизнес, но смятам, че знанията, които ще получа, ако го уча, ще направят чувствителна разлика в реализирането на идеите ми в по-късен етап.

След няколко месеца започваш първата си година в Atlantic – първият основан Колеж на Обединения Свят. Запозна ли се с историята му – какво ще е усещането да си там, където Кърт Хан за първи път реализира идеята си за единно обучение?

Когато мисля за времето си в Atlantic, се изпълвам с изключително силно вълнение. Нямам търпение да започна това ново приключение. Да съм част от тази общност, която се асоциира с толкова велики хора, е огромна чест за мен.